YOMEDIA
ADSENSE
Xác định hoạt tính sinh học của hỗn hợp tinh dầu vỏ quả chanh và cam
47
lượt xem 2
download
lượt xem 2
download
Download
Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ
Bài viết tiến hành xác định khả năng kháng vi khuẩn của tinh dầu vỏ quả cam, tinh dầu vỏ quả cam và hỗn hợp hai loại tinh dầu này trên nhóm vi khuẩn gram âm Escherichia coli và gram dương Staphylococcus aureus.
AMBIENT/
Chủ đề:
Bình luận(0) Đăng nhập để gửi bình luận!
Nội dung Text: Xác định hoạt tính sinh học của hỗn hợp tinh dầu vỏ quả chanh và cam
- 077-080 1,*, 2 1 2 -3- -12-2016 T (TDA) (TDB) trên hai và Gram Staphylococcus aureus. Escherichia vòng tròn là 39 ± 2,8 mm (tin 1,5 Staphylococcus aureus, vòng tròn 43 3,5 . Escherichia coli: 6,25 Staphylococcus aureus: 3,35 l/ml. 0,1- 0,2 ) và 0,8-1,6 ) ,5) Staphylococcus aureus và Escherichia coli. 45,56 ± 0,25%. T : Abstract The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of oils against food-related bacteria gram negtive Escherichia coli and gram positive Staphylococcus aureus by using lime, orange peel oils in individual and in mixture. Both tested oils showed effective inhibition against Escherichia coli with inhibition zones of 39 ± 2.8 mm (lime peel oil) and of 32 1.5 mm (orange peel oil). They also inhibited Staphylococcus aureus with inhibition zones of 43 ± 3.5 mm (lime peel oil) and of 37 1.4 mm (orange peel oil). The minimum inhibitory concentrations (MIC) of lime peel oil against both tested strains were 6.25 l/ml; orange peel oil on a strains of Escherichia coli: 6.25 l / ml and Staphylococcus aureus: 3.35 l / ml. With volume of lime peel oil used (0.1- 0.2 ) and orange peel oil (0.8-1.6 ) for maximum resonance f Staphylococcus aureus and of Escherichia coli. The antioxidant activity was determined by using DPPH and it was 45.56 ± 0.25%. Keywords: Biological activity, Mixtures, Lime peel oil, Orange peel oil. * Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhy Bacillus cereus . Escherichia coli Staphylococcus aureus
- 077-080 Citrus limonia Citrus sinensis (L) TDA TDA TDA Staphylococcus aureus Escherichia coli TDA TDB 2.2. 2.2.1. o 2.2.2. o b o o b 6 3.1. Kh n c a tinh d u v qu o chanh và cam
- 077-080 Escherichia coli Staphylococcus aureus Escherichia coli Staphylococcus aureus Escherichia coli Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus. Tinh N c ch t i 1MICTDB 1/2MICTDB 1/4MICTDB 1/8MICTDB * d u (mm) thi u (MIC) ** ( l/ml) **(6,25 (3,13 l/ml) (1,6 l/ml) (0,8 l/ml) Staphylococcus Escherichia Staphylococcus l/ml) Escherichia coli aureus coli aureus 1MICTDA 2,51 1,54 1,34 1,16 (0,8 l/ml) 1/2MICTDA 1,64 1,15 0,83 0,65 TDA: Tinh d u v qu chanh, TDB: Tinh d u v qu cam (0,39 l/ml) ng kính vòng tròn kháng khu n th hi n kh c 1/4MICTDA 1,46 0,92 0,64 0,58 ch vi khu n ( n). (0,2 l/ml) ** 1/8MICTDA N c ch t i thi u là giá tr trung bình c a ít nh t ba l n thí nghi m l p l i. 1,15 0,71 0,45 0,36 (0,1 l/ml) , Escherichia coli tác, . 1MICTDB 1/2MICTDB 1/4MICTDB 1/8MICTDB **(6,25 (3,13 l/ml) (1,6 l/ml) (0,8 l/ml) . l/ml) 1MICTDA (ml) 2,30 1,50 1,35 1,15 (6,25 l/ml) do DPPH 1/2MICTDA TDA 0,10 41,25 ± 0,12 1,60 1,10 0,85 0,68 (3,13 l/ml) TDB 0,10 38,17 ± 0,24 1/4MICTDA 1,35 0,85 0,80 0,41 0,10 45,56 ± 0,25 (1,6 l/ml) Vitamin E 0,10 43,38 ± 0,17 1/8MICTDA 1,15 0,65 0,41 0,35 (0,8 l/ml) 3.3. K và cam
- 077-080 ân Thanh, Samira Sarter. ) (2014) 417-422. [4]. Gutierrez J., Barry-Ryan C., and Bourke P. The antimicrobial efficacy of plant essential oil Escherichia coli combinations and interactions with food ingredients. Staphylococcus aureus International Journal of Food Microbiology, 124 (2008) 91-97. [5]. Fei L., Liang H., Yuan Q. and Li C. In vitro antimicrobial effects and mechanism of action of Escherichia coli selected plant essential oil combinations against four food-related microorganisms. Food Research International 44 (2011) 3057-3064. Staphylococcus aureus [6]. Molyneux P. The use of the stable free radical diphenylpicryl-hydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity. Songklanakaric Journal of Science Technology 26, (2004) 211- 219. Staphylococcus aureus Escherichia coli. [7]. Matook S.M and Fumio H. Evaluation of the antioxidant activity of extracts from buntan (Citrus grandis Osbeck) fruit tissues. Food Chemistry 94 (2006) 529-534. Nguy i, Nguy n Th Hòa. nh (2) (2013) 153- 162. [2]. Nguy i, Nguy n Th Hòa. - (4) (2013) 519- 523.
ADSENSE
CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD
Thêm tài liệu vào bộ sưu tập có sẵn:
Báo xấu
LAVA
ERROR:connection to 10.20.1.100:9315 failed (errno=111, msg=Connection refused)
ERROR:connection to 10.20.1.100:9315 failed (errno=111, msg=Connection refused)
AANETWORK
TRỢ GIÚP
HỖ TRỢ KHÁCH HÀNG
Chịu trách nhiệm nội dung:
Nguyễn Công Hà - Giám đốc Công ty TNHH TÀI LIỆU TRỰC TUYẾN VI NA
LIÊN HỆ
Địa chỉ: P402, 54A Nơ Trang Long, Phường 14, Q.Bình Thạnh, TP.HCM
Hotline: 093 303 0098
Email: support@tailieu.vn